dissabte, 13 d’octubre del 2007

La Fanfara de Torredembarra

La Fanfara es forma a Torredembarra l’any 1996 a iniciativa dels Grallers de la Torre amb la intenció de crear una formació que integrés la gralla com a instrument solista dins una petita banda de vent. Tal i com s'esperava, l'experiència va resultar satisfactòria gràcies a la bona compenetració d'aquest instrument amb d'altres de vent (metall o fusta) i de percussió, un fet que ja havia donat bons resultats al País Valencià o a Navarra. Aleshores, al Principat de Catalunya no existia una formació d'aquestes característiques, fet que ens convertia en els pioners d'aquesta nova proposta sonora. Amb tot els Grallers de la Torre ja feia uns anys que estaven treballant en el projecte i ja havien fet proves amb la Banda Municipal de Tarragona.

En un principi el grup actuava exclusivament el dia 4 de setembre –Santa Rosalia- per la festa major de Torredembarra fent ballar la majoria dels elements del seguici popular local: gegants, nans, àliga, cavallets, mulassa,… A finals del 2002 es reorganitza la banda, es configura un nou i atractiu repertori -tant de concert com de cercavila- i es comencen a fer actuacions fora vila, la primera de les quals fou, en format de concert, el 22 de juny del 2003 a Valls dins la 15a Mostra Nacional de Música Popular i Tradicional al Carrer. Desde aleshores no han parat d'actuar per arreu acompanyant bestiari, fent processons, cavalgades de reis, carnestoltes, etc... i concerts, on el grup mostra el seu repertori més acurat; a més de seguir actuant a les festes majors de Torredembarra.

LES GRALLES

La Fanfara utilitza un model de gralles dolces en si bemoll -que faciliten l'afinació amb la resta d'instruments de la banda- en les quals hi ha treballat el luthier Pau Orriols de Vilanova i la Geltrú. Les primeres actuacions del grup es feien amb prototipus de 3 i 5 claus sobre els que el luthier realitzava els pertinents retocs fins que el 2005 va decidir la construcció de les gralles en Bb amb les que sonen actualment. La sonoritat actual del grup no seria, doncs, possible sense la important tasca del luthier Pau Orriols, al qual La Fanfara vol expressar el seu agraïment.

REPERTORI

Actualment La Fanfara disposa d'un ampli repertori per a poder realitzar actuacions de tot tipus: cercaviles, acompanyament de ballets populars, bestiari, processons, cavalgates de reis, carnestoltes, etc. on el grup adapta i crea -si s'escau- nou repertori per a cada moment. A més de balls i concerts.

El seu repertori abarca estils tan diferents com el pasdoble, el fox, el vals-jota, la marxa, la samba, la jota o l'americana i està format essencialment per adaptacions de peces del repertori graller, de cobla o de banda, temes tradicionals, composicions pròpies dels membres del grup i d'altres composades expressament per a aquesta formació. Destaquen autors com Jaume Vidal, Josep Saderra, Julián Romano, Joan Moliner, Jaume Teixidor, Max Havart, Josep Mercader (a) Astó, Francesc Toldrà, Gustavo Pasqual Falcó, Josep Olivella, o els mateixos grallers de la banda David Morlà i Raül Flores. Un repertori que la formació renova i amplia dia a dia.

ACTUACIONS

Fins ara La Fanfara ha actuat a poblacions tant diverses com Torredembarra, Valls, Cambrils, Cervera, Altafulla, Salomó, Sant Cugat del Vallès, Badalona, La Nou de Gaià, Almoster, Sitges, Vilafranca del Penedès, Lloret de Mar, Picamoixons, Capafonts, Santa Coloma de Queralt, etc...


Text i imatges procedents de la pàgina web: http://fanfara.grallers.cat/